Последни вести


26 Feb 2020
Реализирани првите проекти избрани преку Форумите во заедниците во општините Валандово и Свети Николе

Валандовските училишта „Гоце Делчев“, „Страшо Пинџур“ и „Јосип Броз Тито“ добија нови компјутерски лаборатории и училишен медиум, додека пак градинката „Рахилка Гонева“ во Свети Николе доби нов кров и ПВЦ…

10 Feb 2020
Родовата еднаквост на локално ниво - тема на дискусија на собраниската Комисија за еднакви можности

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите при Собранието на Република Северна Македонија одржа работен состанок на кој што освен членовите на Комисијата учествуваа и претставници на Министерството за…

29 Jan 2020
Девет општини избраа проекти кои ќе се финансираат преку Програмата за Зајакнување на општинските совети

Преку Форумите во заедниците кои се оддржаа во Брвеница, Могила, Куманово, Желино, Гостивар, Струга, Кочани, Кавадарци и Центар, граѓаните од овие општини, заедно со претставниците на локалната власт, ги избраа…

17 Dec 2019
НАД ЕДЕН МИЛИОН ФРАНЦИ ЗА ЈАКНЕЊЕ НА ЛОКАЛНАТА ДЕМОКРАТИЈА ВО 18 ОПШТИНИ

Скопје, 17 декември, 2019 г. - Во рамките на проектот за зајакнување на општинските совети, Програмата за развој на обединетите нации (УНДП) потпиша договор за соработка со 18 општини: Центар,…

26 Nov 2019
Во Скопје, над 150 градоначалници и претседатели на совети дискутираа за унапредување на децентрализацијата

На 21 и 22 ноември во Скопје се одржа годишната конференција за децентрализација и локално управување: „Јакнење на заедниците – нов импулс за децентрализацијата“. Конференцијата беше отворена од страна на…

04 Nov 2019
Видео: Зајакнати капацитети на советниците и финансиска поддршка за приоритетни проекти во заедницата

Во изминатите 3 години, околу 200 советници од вкупно 15 општини директно вклучени во проектот Зајакнување на општинските совети ги зајакнаа своите знаења и капацитети во 11 области од надлежност…

24 Sep 2019
ЈАВЕН ПОВИК за учество во проектот „Зајакнување на општинските совети“

  Главната цел на проектот „Зајакнување на општинските совети“ кој е финансиски поддржан од страна на Швајцарската Агенција за развој и соработка (СДЦ), а се имплементира од Програмата за развој…

23 Sep 2019
ДЕВЕТ ОПШТИНИ ЌЕ ДОБИЈАТ 558,000 УСД КАКО ДЕЛ ОД ШВАЈЦАРСКА ПРОГРАМА ЗА ЈАКНЕЊЕ НА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА

Денес во Скопје се одржа работилница на која присуствуваа повеќе од 60 претседатели на општински совети кои дискутираа за начините како да се подобри системот на локалната самоуправа во пресрет…

05 Sep 2019
Преку Facebook и YouTube, општинските совети поблиску до граѓаните

Oпштините Велес, Струмица, Валандово и Свети Николе од неодамна започнаа да ги пренесуваат во живо седниците на советот на социјалните мрежи Facebook и YouTube. Преносот на седниците на советите е…