Последни вести


22 Oct 2022
Годишна конференција на претседателите на општински совети: Функционирање на општините во услови на глобални предизвици

Струга, 22.10.2022 – Од 20 до 22 октомври се одржа традиционалната Годишна конференција на претседателите на општинските совети, која се организира во рамки на проектот „Зајакнување на општинските совети –…

13 Sep 2022
ПОВИК за пријавување на кандидати за стекнување на сертификат за МОДЕРАТОР за спроведување на ФОРУМИ ВО ЗАЕДНИЦАТА

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Северна Македонија - ЗЕЛС, како одговорна страна во спроведување на дел од активностите на проектот “Зајакнување на општинските совети - фаза 2“…

07 Sep 2022
Десет општини вклучени во втората фаза од Програмата за Зајакнување на општинските совети

Општините Аеродром, Карпош, Арачиново, Неготино, Штип, Прилеп, Крива Паланка, Боговиње, Дебрца и Ново Село се првите десет општини кои се вклучуваат во втората фаза на програмата „Зајакнување на општинските совети“…

12 Jul 2022
„ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ОПШТИНСКИТЕ СОВЕТИ“ ЌЕ ГО СТИМУЛИРА ЛОКАЛНИОТ РАЗВОЈ ВО НОВИ 40 ОПШТИНИ

Скопје, 12 јули, 2022 – Започна втората фаза на проектот „Зајакнување на општинските совети“ преку кој во наредните пет години ќе се реализираат низа активности за поттикнување на развојот на…

22 Jun 2022
Јавен повик за општини за учество во проектот „Зајакнување на општинските совети – Фаза 2“

Како дел од проектот „Зајакнување на општинските совети – Фаза 2“ се објави првиот Јавен повик за избор на општини кои ќе се вклучат во проектните активности. Партнерските општини ќе…

24 Mar 2022
УНАПРЕДЕН ЛОКАЛЕН РАЗВОЈ ВО 24 ОПШТИНИ ПРЕКУ ПРОГРАМАТА „ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ОПШТИНСКИТЕ СОВЕТИ

Скопје, 24 март, 2022 – Посилни и поавтономни општински совети, иновативни технологии за поголема транспарентност и отчетност на општините и зголемено граѓанско учество во носењето одлуки на локално ниво се…

18 Dec 2021
Иновативните алатки за потранспарентни општини во земјава меѓу глобалните победници на Партнерство за отворена власт

Скопје, 17 декември, 2021 – Во конкуренција на повеќе од 100 апликации, иновативните алатки за поголема транспарентност и отчетност на општините во земјава ја освоија третата награда на европско ниво,…

22 Oct 2021
Иновативните алатки за потранспарентни општини во конкуренција за највлијателна заложба во Европа

Скопје, 21.10.2021 – Групата иновативни алатки кои ја зголемија транспарентноста на општините во земјава се во конкуренција на изборот за највлијателна заложба во Европа. Станува збор за Наградата за отворена…

16 Jul 2021
Детската градинка „23 Август“ во Берово доби четири нови детски занимални

На последователната форумска сесија организирана на 9 јули во Општина берово, беше презентирана реализацијата на проектот кој беше избран преку Форумите во заедницата организирани во рамките на проектот „Зајакнување на…